+32 (0)479 95 08 08 [email protected]

Er is al veel inkt over gevloeid, maar het blijft een boeiende vraag: wat is een goede titel? Eentje die de nieuwsgierigheid wekt? Eentje die duidelijk maakt waar het over gaat? Een korte? Een lange? De meningen lopen uiteen.

Zelf vind ik titels schrijven best wel moeilijk. Hoe houd je het midden tussen duidelijk, niet te lang en toch catchy of grappig? Een dooddoener natuurlijk, maar het hangt ook af van het soort tekst en het doel dat je met je tekst voor ogen hebt. Wil je mensen louter informeren? Dan mag voor mij een titel zakelijk en to the point zijn. Wil je met een tekst goed scoren in google, dan zet je best in je titel het belangrijkste zoekwoord vooraan. Veel om rekening mee te houden dus.

Clickbait titel?

Ik lees graag en veel, zowel op papier als online. Ik zie dus veel titels passeren en denk daar dan soms het mijne over.

Wat dacht u van deze bijvoorbeeld, een tijdje geleden op de startpagina van De Standaard:

"Speurders moeten nu ook zwaar banditisme laten schieten"

(beeld: website De Standaard)

Mijn eerste idee was dat vanaf nu politieagenten geen maagdelijk strafblad meer moeten hebben. Maar neen hoor, het artikel legt uit dat de politie overbelast is en nu ook niet altijd meer achter zware criminelen aan kan gaan. Heel anders dan ik dacht. De titel had me op het verkeerde been gezet. Maar ik heb er wel op geklikt. Was het misschien een slimme journalist die de pen vasthield? Of is dit een voorbeeld van Clickbait?

Gewaagde titel

Een van de meest gewaagde titels die ik tegenkwam? Die van het eerste boek dat ik in 2022 las “Verzamelde werken” van Lydia Sandgren.

lydia sandgren - verzamelde werken

Ik hoor u denken, zo gewaagd is dat toch niet? Wel als het over je debuutroman gaat. Ik moet toegeven dat ze me eerst ook liggen had. De verzamelde werken lezen van een auteur waar ik nog nooit van gehoord heb? Ik dacht het niet… Gelukkig hielp mijn favoriete boekhandelaar het misverstand de wereld uit. Het is niet alleen het eerste boek dat ik dit jaar las, het is (tot nu toe) ook het beste.

PS: voorbeelden van extreem grappige, mooie, ontroerende, ongepaste titels zijn altijd welkom! Ik ben benieuwd naar jullie collectie.