Het hoeft niet altijd de nieuwste Netflix-hit te zijn!

Traditioneel is de eindejaarsperiode druk, met veel feestjes, cadeautjes, (te) veel wijn of bubbels… Tussendoor probeer je wat op adem te komen en beland je vaak voor de kijkbuis. Zeker streamingdiensten als Netflix of Amazon Prime zijn dan heel verleidelijk. Niks leuker dan een avond bingewatchen om te bekomen van al dat sociaal doen!
Of toch niet? Google maar eens “is tv kijken ontspannend?”, je zal onmiddellijk “minder tv kijken” toevoegen aan je lijstje goede voornemens voor 2023. Ik geef toe, het is niet altijd gemakkelijk om weg te blijven van het scherm op het einde van een dag. Zelf lees ik heel erg graag en ik deel graag enkele tips.

Bijna een vader – Alejandro Zambra

Ik ben echt fan van Zambra en lees alles wat hij schrijft. Meestal zijn dat heel dunne boekjes, dus ik was heel benieuwd of de turf die “Bijna een vader” is, mijn aandacht voldoende zou kunnen vasthouden. Zambra vertelt het verhaal van Gonzalo, die na negen jaar zijn jeugdliefde Carla terug tegenkomt. Dat ze intussen een zoon heeft, Vicente, houdt Gonzalo niet tegen. Ze starten een leven met hun drieën en Gonzalo en de jongen geraken aan elkaar gehecht. Poëzie is de rode draad doorheen het boek (de oorspronkelijke titel is ook “Poeta chileno). Gonzalez wil dichter worden en publiceert uiteindelijk ook een bundel. Die zorgt er helaas voor dat hij zijn stiefzoon uit het oog verliest. En ook Vicente ademt poëzie.
De moeite om te lezen? Zeker! De mooie taal en de fijne humor en het oog voor menselijkheid die ik zo apprecieer aan Zambra, vond ik ook terug op deze pagina’s. Hoewel het een stevige turf is (meer dan 400 pagina’s), was ik er toch snel doorheen. Toegegeven, de omstandigheden waren ideaal, genre warm en een zwembad in de buurt.

67 seconden – Jason Reynolds

Lezen hoeft heus niet altijd een zware inspanning te zijn. Soms wil je gewoon dat het vooruit gaat, dat je de pagina’s snel kan omdraaien en dat je helemaal meegezogen wordt. Dat had ik voor met “67 seconden”. De plaats van het gebeuren? Een lift die zeven verdiepingen naar beneden gaat in een flatgebouw. Dat duurt maar 60 seconden. De hoofdfiguur? Will. Zijn broer is net vermoord en hij is met een pistool onderweg. Klaar om wraak te nemen. Meer wil ik niet verklappen.

Het is een young adult roman, die ik las dankzij een opdracht voor Nederlands van mijn metekind. Hij moest een boek kiezen en dat ook laten lezen door iemand die wat ouder is dan hij. En daar moesten we dan een e-mailconversatie over voeren. Dat doet me eraan denken dat ik nog niet weet of hij er goede punten voor kreeg.

Focus aan/uit – Mark Tigchelaar`

Niet zo’n fictielezer? Misschien is “Focus aan/uit” iets voor jou. Wij deden het ooit cadeau aan al onze freelancers. Het geeft je inzicht in wat concentratie is, hoe je je gedachten erbij houdt en wat ervoor zorgt dat je afgeleid geraakt. Het staat boordevol interessante tips. En je leert veel over jezelf. Ik begrijp nu helemaal waarom ik graag werk met muziek op. Die muziek vult vanzelf de bandbreedte die tijdens sommige taken niet gebruikt wordt. En tegelijkertijd helpt het me om niet afgeleid te zijn door wat ik in mijn omgeving hoor. Maar nog belangrijker: Tigchelaar besteedt ook aandacht aan loskoppelen, de denkmachine stoppen. Zodat je kan rusten en slapen.

Voilà! Dat waren ze. Hopelijk heb ik je geïnspireerd. Om helemaal eerlijk te zijn: de kans is groot dat ik in de kerstperiode meer voor de buis dan met een boek te vinden zal zijn. Vermoeidheid van de feesten, weet je wel… En dat is ok. Maar leestips zijn altijd welkom!